Мода майбутнього: дізнайтеся і запам'ятайте сьогодні, щоб не пошкодувати про це завтра

Передбачати майбутнє важко, а якщо говорити про моду, то особливо, тому що на неї серйозно впливають соціальні явища. Однак не менш сильна залежність моди від промислової революції, тому деякі аспекти майбутнього модного світу все-таки передбачувані.

Сезони

Уже в найближчому майбутньому очікується повне стирання кордонів модних сезонів. Це пояснюється стрімким розвитком технологій, які прискорили процес виходу нових колекцій. Скоро доведеться говорити вже не про «моду тижня», а скоріше, про «моду доби». Такий темп буде важко витримувати навіть великим фешн-компаніям, керуючим брендами, не кажучи про споживачів, яким знадобляться колосальні витрати грошей і часу, щоб постійно бути актуальними.

Ручне виробництво

З огляду на те, що вже сьогодні нікого не здивувати технологіями 3D-принтерів, все більшу цінність в майбутньому знайде індивідуальний пошив одягу. Рано чи пізно бажання бути не таким, як усі, візьме верх. Ручна робота і зараз цінується, а зі сходженням на нові рівні, вона буде тільки дорожчати. Суспільство буде розділене на тих, хто зможе купувати витвори ручної праці, які будуть ставати ще розкішнішими, і тих, хто буде носити речі машинного пошиття.

Нові матеріали

В недалекому майбутньому технології змінять уявлення про матеріали, що використовуються у виробництві одягу. У мас-маркетах вже продаються куртки з підігрівом і піджаки з вбудованим акумулятором для зарядки пристроїв. Наступний етап - матеріали, які будуть змінювати об`єм або колір, одяг і взуття буде працювати від сонячних або світлових батарей і змінювати властивості, виходячи з умов навколишнього світу.

Агендерність

Насувається епоха повного стирання гендерних і статевих кордонів. У минулому науково-технічний прогрес зрівняв соціально-економічні функції чоловіків і жінок. Це призвело до того, що в чоловічому гардеробі не залишилося чисто чоловічих предметів: жінки займаються тим же, що і чоловіки, і одягаються так само. Подальший розвиток технократичного суспільства прийшов до того, що елементи жіночого гардеробу поступово впроваджуються в чоловічий. Дизайнери все частіше демонструють варіанти спідниць і суконь для чоловіків, і якщо поки це не зустрічає належної підтримки в соціумі, то в недалекому майбутньому це вже не буде так вражати. Уже сьогодні чоловічий піджак швидше асоціюється з жіночим жакетом. А аксесуари і зовсім стають формату унісекс, і чоловіки вже демонструють значні колекції сумок і сумочок.

сумка

Мода для людей з особливими потребами

Стирання кордонів торкнеться і людей з інвалідністю. Сучасний розвиток суспільства, медицини, культури вимагає рівного доступу таких людей до плодів фешн-індустрії. Ще недавно перебуваючи за порогом соціального життя, сьогодні вони стають активнішими. Відповідно, хочуть гарний одяг на свої особливі параметри, естетичні протези і екзоскелети. І мода майбутнього зобов'язана задовольнити ці потреби.

Віртуальна мода

Зростає значення фотогенічність і запам'ятовування предметів гардероба на візуальних ресурсах. Бренди орієнтуються на створення в подальшому помітних фотографій в епатажному стилі, які з першого погляду викликають інтерес аудиторії. Із зростанням популярності соціальних мереж, блогерів, інфлюенсеров тенденція до миттєвих вражень буде розвиватися і надалі.

Ймовірно, новий тренд по модним віртуальним аватарам знайде популярність. Можна створювати модні колекції для віртуальних персонажів, демонструючи неповторний стиль. Для тих, хто постійно онлайн, віртуальні покази мод стануть цікавіше тих, що проходять офлайн. Віртуальна зовнішність відіб'ється згодом і на образі життя.

Підводячи підсумки, варто сказати і про поки фантастичну, але очікувану в майбутньому моду на створення ілюзії певних предметів на людину за допомогою спеціальних гаджетів і очок. Технології не стоять на місці, і таке більш, ніж ймовірно.

03.03.2021 16:33:00
0
1448